Automatisering in de sierteelt

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Robots maken ons leven steeds eenvoudiger! Ook binnen de sierteelt gaat deze ontwikkeling steeds verder. Waar kwekers vroeger van het oogsten tot verweken alles met de hand moesten doen, komen de mensen handen er nu in veel gevallen slechts aan te pas bij de kwaliteitscontrole.

Na het oogsten komen de bloemen in waterbakken of op een lopende band terecht. Via zelfrijdende karretjes of lopende banden komen de bloemen in de verwerkingsmachines. Na een computergestuurde controle worden de bloemen verpakt en voeren mensen een laatste controle uit. Het proces dat volgt wordt slechts door mensen aangestuurd. Online aanmelden van de voorraad, digitale koppeling met verkoopsystemen, webshops, scannen van barcodes, lopende banden voor de verdeling.

De automatisering ontwikkelt zich steeds verder en zal de komende jaren alleen nog maar toenemen. Toch blijft persoonlijke aandacht en de relaties met klanten van groot belang. Waar in- en verkopers elkaar vroeger dagelijks spraken, wordt er nu steeds vaker een appje of mailtje gestuurd. Relaties worden zakelijker en keuzes voor leveranciers rationeler. Om relaties op te bouwen voor de lange termijn is het daarom belangrijk om de automatisering op orde te hebben en de persoonlijke relatie met de afnemer prioriteit te geven.